Etiquetes

Objectius:
– Escoltar i conèixer l’audició «A la cova del rei de la muntanya» de la Suite nº 1 escrita pel compositor E. Grieg «Peer Gynt» i gaudir-ne.
– Representar la història.

Aquesta audició i la seva representació té molt d’èxit a les classes pel seu caràcter misteriós i emocionant així que us deixaré aquesta proposta, tot i que sempre la podeu adaptar.

Abans d’escoltar-la podeu explicar la història de Peer Gynt: narra les aventures d’un noi (Peer Gynt) amb una gran imaginació i molts somnis de grandesa que es busca constantment problemes. Ha de fugir del seu poble i després de viure aventures tan diferents com un intent de segrest a la gruta dels trols o el seu enriquiment i posterior ruïna al Marroc, torna a la seva llar i als braços d’una dona que l’ha estat esperant durant tots els anys que ha estat fora. Si voleu conèixer la història sencera de les aventures de Peer Gynt mireu aquest vídeo.

A continuació teniu les dues Suites amb unes imatges magnífiques que ens poden ambientar i suggerir algunes emocions sobre la obra.

Com a complement podeu consultar algunes dades de la vida i obra de l’autor: Edvard Grieg.

L’Audició: “A la cova del rei de la muntanya”

Abans de representar l’obra escolteu primer la música. Podeu mirar i escoltar atentament aquesta sensacional interpretació de l’orquestra filarmònica de Berlín i veure els instruments i parlar sobre ells. D’aquesta manera coneixereu molt més la música i quan hagueu de representar-la tindreu molt més clares les parts i el caràcter de l’audició.

Representem la història

Podeu ambientar una mica la sala on representareu l’audició. Recordeu que ha de ser una gruta: podeu baixar la llum, utilitzar llanternes, posar teles, coixins, cadires, capses de cartró…

  1. 0:00 – La filla del rei dels trols vol presentar a Peer Gynt al seu pare, que és el rei de la muntanya i rei dels trols, i per això el porta a la misteriosa gruta on viu aquest. (Peer Gynt no sap que als trols els agrada menjar humans…) L’aire ha de ser tranquil, fosc, intrigant… Heu de simulant els passos lents i acurats de Peer Gynt. Música: El tema és interpretat primer pels contrabaixos en pizzicato, simulant els passos de Peer Gynt acompanyats dels fagots. Després el mateix tema es repeteix, però en un registre més agut – en invertir els papers entre aquests instruments: els contrabaixos fan la melodia i els fagots acompanyen; a continuació es repeteix la versió inicial amb la melodia en els fagots, de manera que l’autor obté una primera secció en forma A-A’-A.
  2. 1:01 Seguidament van apareixent els trols del rei, que volen capturar a Peer Gynt (mentre van entrant cada vegada més instruments). Aquest patró (A-A’-A) el repeteixen els oboès i els violins (instruments de les mateixes famílies que els inicials, però de tessitura més aguda).
  3. 1:39 Finalment, el patró es repeteix amb tota l’orquestra, i intercalant un passatge en mode major. Representeu ara l’entrada en escena del rei de la muntanya (mentre hi ha l’accelerando i el crescendo constants des del començament). En Peer Gynt se n’adona que els trols se’l volen menjar i comença la persecució que es va fent més i més intensa.
  4. L’amagatall dels trols és finalment destruït i la música assoleix el seu punt més fort i ràpid quan ell escapa de la cova. A la coda (al final), una sèrie de cops de plats i sons de timbales esclaten i tapen la resta dels instruments, que és quan la muntanya es desploma i presumiblement mata o fa desaparèixer els trolls. El retorn final a la tònica i l’acord final de si menor simbolitzen la fuga reeixida de Peer.

Activitats complementàries

  • Amb els materials que volgueu feu un dibuix o qualsevol creació plàstica que representi el que heu escoltat, imaginat, etc. Podeu dibuixar la cova amb el rei de la muntanya, els trols, la princesa, en Peer Gynt…
  • Opcionalment, podeu fer una fotografia de la representació o de la vostra creació i enviar-me-la al següent correu dmontero@escolaturodeldrac.cat

Afegiré totes les vostres imatges en una entrada al blog que podran visitar totes les famílies.

Ànims que ja queda poc per tornar-nos a veure…

David Montero